Xpert-cursus

15 en 22 mei 2018, Nieuwegein

In mei 2018 zal de Xpert-cursus Seksuele Gezondheid voor de eerste keer van start gaan. De Xpert-cursus richt zich op verdieping en verbreding van de vakkennis van de praktijkverpleegkundige en praktijkondersteuner. De organisatie van de Xpert-cursus is in handen van de baar advies & organisatie.
De cursus vindt plaats in NBC in Nieuwegein.


Inleiding

Dat seksualiteit een belangrijk aandeel heeft in de kwaliteit van leven is algemeen bekend, maar wordt nog weleens minder vanzelfsprekend gevonden bij chronisch zieken, patiënten met kanker en ouderen. Huisartsen en POH die frequent met deze populatie te maken hebben kunnen dan ook te maken krijgen met vragen en problemen over het seksueel beleven of functioneren. Omdat het onderwerp als lastig wordt ervaren, verwachten en hopen hulpverlener en patiënt vaak dat de andere het gesprek over seksualiteit begint.

Na het volgen van deze Xpert cursus heeft de POH meer kennis over de seksuele gezondheid en over de psychische en relationele gevolgen hiervan bij chronisch zieken en ouderen, en kan de POH dit bespreekbaar maken tijdens het consult.

De Xpert-cursus Seksuele gezondheid bestaat uit 4 modules die verdeeld over twee avonden worden aangeboden. De SeksHag is inhoudelijk verantwoordelijk voor het programma en de docenten op beide avonden zijn Peter Leusink (huisarts en seksuoloog) en Maud Lazaroms (consulent seksuele gezondheid NVVS en psycholoog NIP)

Doelgroep

Praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners. Het maximaal aantal deelnemers is 40.

Accreditatie

De Xpert-cursus Seksuele Gezondheid zal ter accreditatie worden aangeboden bij de V&VN en de NVvPO.

Direct aanmelden

Incompany cursus?

De Xpert-cursus kan ook incompany worden verzorgd. Informatie hierover kunt u inwinnen bij Eric de Baar via eric@debaar.net.

Programma

De Xpert-cursus Seksuele Gezondheid bestaat uit 2 avonden (modules) waarin in totaal 4 onderwerpen aan de orde komen. Per avond (module) wordt 4,5 uur effectief onderwijs aangeboden, totaal dus 9 uur onderwijs.

Op de 1e avond ligt de focus op seksuele klachten van de vrouw zoals de overgang, droge vagina, zin-problemen. Welke klachten zijn toe te wijden aan een chronische ziekten en wat zijn leeftijd gerelateerde klachten?

De 2e avond ligt de focus meer op de seksuele klachten van de man zoals erectieproblemen en minder zin. Ook hierbij wordt gekeken naar fysieke oorzaken (medicatie, ziekte) en welke adviezen/ behandelingen mogelijkheden er zijn.

Op beide avonden gaan we ook in op de psychische en relationele effecten, hoe maak ik dit nu bespreekbaar tijdens het consult en wat kan ik de patiënt bieden?

Programma 15 mei

16.00 uur  Ontvangst
16.30 uur  Module 1 Seksuele klachten bij vrouwen
18.45 uur  Pauze (inclusief soep & broodjes)
19.15 uur  Module 2 Psychische en relationele gevolgen
21.30 uur  Einde

Programma 22 mei

16.00 uur  Ontvangst
16.30 uur  Module 3 Seksuele klachten bij mannen
18.45 uur  Pauze (inclusief soep & broodjes)
19.15 uur  Module 4 Hoe maak ik dit bespreekbaar tijdens het consult? Wat heb ik te bieden als POH?
21.30 uur  Einde

Direct aanmelden

Locatie & Contact

De Xpert-cursus Seksuele Gezondheid vindt plaats op 15 en 22 mei 2018, de locatie van deze cursus is NBC Nieuwegein.

De cursus locatie is NBC Nieuwegein:
Blokhoeve 1
3438 LC Nieuwegein
www.nbccongrescentrum.nl

De organisatie is in handen van de baar advies & organisatie
Muntstraat 21
3961 AJ Wijk bij Duurstede
0343 594 544
www.debaar.net
info@debaar.net

De deelnamekosten zijn:
Leden V&VN PVK/POH € 395,-
Niet-leden € 450,-
Hierbij zijn maaltijden en cursusmateriaal inbegrepen!