Voedselallergie bij kinderen: van preventie tot anafylaxie

Een regionale nascholing voor kinderartsen en jeugdartsen.
Najaar 2017 
in 13 ziekenhuizen door heel het land.

Een initiatief van de sectie kinderallergologie van de NVK i.s.m. de AJN

In het najaar van 2017 vindt, in 14 ziekenhuizen, een regionale nascholing over voedselallergie bij kinderen plaats. Deze cursus wordt ontwikkeld met medewerking van de sectie kinderallergologie van de NVK i.s.m. de AJN. Deze scholing is toegankelijk voor kinderartsen, jeugdartsen, AIOS en verpleegkundig specialisten.

De cursus start met alle allergologische ins en outs bij zuigelingen. Wanneer denken aan een voedselallergie? Hebben baby’s die veel huilen of veel spugen een koemelkallergie en welke diagnostiek is zinvol? De JGZ & NVK richtlijn zullen worden besproken aan de hand van casuïstiek.

Er is veel te doen over de preventie van voedselallergie. Kan late introductie van allergeen bij high-risk kinderen een allergie voorkomen of is het juist van belang het allergeen vroeg in het leven al te gaan geven? In 2015 en 2016 zijn baanbrekende studies gedaan naar de preventie van voedselallergie door juist de vroege introductie. De resultaten van die studies worden samengevat en een voorstel wordt gedaan hoe preventie door de Nederlandse kinderartsen en jeugdartsen in hun spreekkamer kan worden geïmplementeerd.

De diagnostiek van een IgE-gemedieerde voedselallergie kan met huidtesten, recombinant allergenen en voedselprovocaties worden uitgevoerd; alle voor- en nadelen van deze testen worden besproken en uiteraard de state of the art over de behandeling van een anafylaxie die dan kan optreden. Deze lezingen zullen gedaan worden aan de hand van interactieve casuïstiek.

Kunnen we op deze nascholingsdag gezamenlijk een stap zetten op de weg naar meer eenduidigheid en betere kwaliteit van regionale zorg en onderwijs?

We hopen alle kinderartsen, jeugdartsen, AIOS en verpleegkundig specialisten met belangstelling voor voedselallergie op één van deze 14 bijeenkomsten te mogen ontmoeten.

De cursusleiding

Nicolette Arends, kinderarts-allergoloog, Erasmus MC Sophia/ Kinderhaven, Rotterdam
Hans de Groot, allergoloog, Centrum voor Kind en Allergie & Delfts Allergie Centrum, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft
Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog, Martini Allergie Centrum voor Kinderen, Martini Ziekenhuis, Groningen
Marike Stadermann, kinderarts-allergoloog, Diakonessenhuis, UtrechtMede mogelijk gemaakt door

Sponsoren


Mediapartner