16e Neuroendocrinologie Symposium

al 16 jaar een initiatief van Ipsen

Flushes

13 november 2018
Grand Hotel Karel V Utrecht

Het symposium


Mede mogelijk gemaakt door


Dit jaar is gekozen voor een programma met als thema 'Flushes'.
Opvliegers of flushes zijn een vaak voorkomende klacht waarvoor de endocrinoloog geconsulteerd wordt. De oorzaken van opvliegers zijn divers en verschillend voor mannen en vrouwen. Diagnostiek leidt niet altijd tot een diagnose en therapie is vervolgens nogal eens teleurstellend. De oorzaken van opvliegers zijn afhankelijk van de levensfase van de patiƫnt. Daarom willen we deze maal aandacht besteden aan welke diagnostiek zinvol is in de verschillende levensfasen van mannen en vrouwen en vervolgens welke mogelijkheden er zijn om de klachten te verminderen.

De ochtend staat in het teken van de puberteit, flushes in het algemeen en de menopauze. U wordt bijgepraat over de recente inzichten in de diagnostiek en behandeling.
Soms komen flushes voor in het kader van een erfelijk endocrien tumor syndroom, de middag is daarom deels gereserveerd voor de nieuwste inzichten betreffende MEN 1, VHL en erfelijke feochromocytomen en paragangliomen. De namiddag zal in het teken staan van hypogonadisme bij mannen. Dit deel zal afgesloten worden met een debat over de zin of onzin van testosteron behandeling bij de ouder wordende man.

Het wetenschappelijke deel van de dag zal afgesloten worden met aandacht voor rode konen bij de dokter. Hoe blijven we gezond en houden we plezier in ons werk in de drukte en de veelheid van vragen die dagelijks op ons afkomt.

Het programma wordt ieder jaar, onafhankelijk van Ipsen, samengesteld vanuit de universitaire centra met een roulerend tweekoppig voorzitterschap.

Dit jaar wordt het symposium voorgezeten door Gerlof Valk (UMC Utrecht) en Anouk van der Horst-Schrivers (UMC Groningen).

U bent van harte uitgenodigd te participeren in dit symposium.

Accreditatie is aangevraagd bij de NIV, NVvN, NVRO en het Verpleegkundig Specialisten Register.

Mw. dr. A.N.A. van der Horst- Schrivers, internist-endocrinoloog, UMC Groningen
Prof. dr. G.D. Valk, internist-endocrinoloog, UMC Utrecht


Mede mogelijk gemaakt door